Hemelse Burger

De hamburger, wie kent hem niet?! Overal ter wereld is dit Amerikaanse fastfood broodje te koop. Er is zelfs en icoon voor op je telefoon. Maar waar komt de hamburger oorspronkelijk vandaan? Dat weten maar weinig mensen.

Volgens velen is de hamburger ontstaan in het Wilde Oosten, in de tijd van Dzjengis Khan en zijn ruiters leger. De maaltijd van de ruiters was een platte rauwe koek van gehakt wat de hele dag was samengeperst en mals was geworden onder het zadel. In de 13de eeuw viel de kleinzoon van Dzjengis Rusland binnen en hadden de soldaten uiteraard ook de vlezige zadelkoeken mee en zo was de biefstuk tartaar geboren. Tartaar is namelijk de Russische naam voor een Mongool.

In het begin van 1600 had de “biefstuk tartaar” de Oostzee overgestoken richting Hamburg. In Hamburg is de samenstelling van de tartaar langzaam veranderd en werd hij waarschijnlijk gebakken of gezouten. In die tijd werd het zouten van vlees veel gebruikt om het te conserveren, dit was ideaal voor de lange reizen van de Duitse emigranten in de 19de eeuw. De Duitsers namen op deze manier de “Hamburger biefstuk” mee naar de nieuwe wereld aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. En zo stond er al snel in Amerika een klein eettentje klaar om de hongerige Duitse zeelieden te verwelkomen met een “biefstuk op Hamburgse” wijze. En dat was de geboorte van het meest bekende broodje vlees van de wereld, de HAMBURGER.1

Er zijn in de loop van de eeuwen veel verschillende soorten burgers gemaakt en er is zelfs geëxperimenteerd met insecten burgers en een hamburger van gekweekt spierweefsel. Maar het lekkerste is toch een klassieke burger van goed vlees, een geroosterd broodje en lekkere saus.

Mijn recept voor een Hemelse Burger.

Wat heb je nodig:

 • 900 gram grain vet hamburger vlees (minimaal 20% vet) goed voor 6 burgers
 • peper
 • zout
 • olijfolie
 • 75 gram veldsla
 • 4 plakken augurk
 • 6 plakjes oude kaas
 • 4 afbakbroodjes (ik heb voor twee burgers bruin brood gebruikt, want minder brood is meer burger!)

Voor de saus:

 • 300 gram Mayonaise
 • 2 tenen knoflook
 • 100 gram ketchup
 • 4 kleine augurken
 • 2 theelepels Sriracha chilisaus

Voor de BBQ:

Voor je burgervlees ga ik naar Slagerij Heinco. Deze heeft heerlijk grain fed rundvlees wat ik hem vraag slechts 1 keer te malen op blad 8 voor lekker grof burgervlees. Bestrooi het vlees licht met peper en zout en maak er zes mooie

150 grams burgers van. Laat de burger minimaal 6 uur opstijven in de koelkast anders vallen ze uit elkaar op de grill.

Stook de BBQ op tot ~225ºC en plaats het grillrooster. Haal vervolgens de burgers uit de koelkast en bestrijk ze licht met een beetje olie. Plaats de burgers op de BBQ, keer ze na ongeveer 5 minuten om.

Bak ondertussen de broodjes af.

Voor de saus, meng de mayo, ketchup en de Sriracha. Pers de twee tenen knoflook uit in dit mengsel en snijdt de augurk in kleine stukjes, voeg vervolgens beide toe aan het mayo mengsel.

Plaats vlak voordat de burgers klaar zijn de plakken kaas op de burger en sluit de deksel zo dat de kaas nog lekker kan smelten.

Als de broodjes klaar zijn snijd ze open en grill de binnenkant nog 10 seconden op de BBQ (dit voorkomt dat je broodje te soppig wordt door de saus).

Nu is het tijd op de burger te bouwen. Smeer de onderkant van het broodje ruim in met de saus en plaats hierop de burger. Vervolgens de veldsla en augurk en bovenkant van het broodje!

Als variatie kan je natuurlijk ook nog wat uitgebakken bacon, een gebakken ei of tomaat toevoegen!

Smullen maar,

\Boudewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *