Klassieke Flammkuchen

Een flammkuchen is een soort pizza uit de Elzas streek. Oorspronkelijk werd deze lekkernij gebruikt voor het testen van de temperatuur van een hout gestookte oven, vandaar ook zijn naam. Er zijn vele variaties van het originele recept, zowel wat betreft het deeg als het beleg. Maar zelf hou ik het meeste van de originele variant met,crè­me fraî­che, ui, en spekblokjes. En om eerlijk te zijn doe ik er ook nog een beetje kaas op om het meer op een pizza te laten lijken. Vaak gebruik ik een stukje Parmazaanse kaas, maar het is ook lekker met een originele Zwitserse Gruyère kaas.

Wat heb je nodig:

 • 6 flammkuchen bodems (of meer als je honger hebt)
 • 4 grote uien
 • 20 gram roomboter
 • 200 gram crè­me fraî­che
 • 250 gram gerookte spekblokjes
 • 100 gram rucola salade
 • Zwarte peper
 • Mais griesmeel voor het bakken

Voor de BBQ:

 • Verse houtskool (Black Ranch)
 • Standaard gril rooster
 • Plate setter
 • Pizzasteen
 • Pizzaschep (ik heb een houten)

De Bodem

Een tijd lang heb ik verschillende keren zelf de flinter dunnen bodem van de flammkuchen proberen te maken maar helaas zonder succes. Het was lekker maar toch niet helemaal dun genoeg. Tot dat ik op een BGE demonstratie bij DOK in Den Haag, Jeroen Hazebroek tegen kwam. Hij was daar ook flammkuchen aan het maken en vertelde mij het geheim van de chef. Voor verpakte bodems uit de diepvries van de groothandel! Gelukkig heb ik een pas voor de groothandel en ben ik meteen opzoek gegaan naar de bodem. Sinds dien heb ik altijd een stapel in de vriezer liggen voor als vrienden over de vloer komen. Mocht je geen groothandel pas hebben, je kan ze ook bij de Jumbo kopen.

Snijd de uien in halve ringen, smelt de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de uien in ca. 7 minuten zachtjes gaar. Ze mogen niet te bruin worden. Strooi er vervolgens naar smaak peper en zout over. Verwijder de uien van het vuur als ze gaar zijn en laat ze afkoelen.

Maak ondertussen de BBQ klaar voor indirect gebruik en leg de pizzasteen op het rooster. Stook hem zeer heet op tot ~270ºC. Dit gaat sneller als je 3 aanmaakblokjes gebruikt, in plaats van een.

Bekleed vervolgens de bodem met een laagje crè­me fraî­che en verdeel hierover een deel van de ui en de spekblokjes. Als de BBQ op temperatuur is, strooi dan een beetje mais griesmeel op de pizzasteen en leg hier bovenop de flammkuchen. Door de grove korrel van de giesmeel zal de bodem heerlijk knapperig worden. De flammkuchen heeft ~7 a 8 minuten nodig om knapperig bruin en gaar te bakken.

Haal vervolgens de flammkuchen uit de BBQ en garneer deze met wat rucola. Voor de pittige bite gebruik ik altijd een beetje olie met piment d’espelette, mijn fles heb ik gekocht in Espelette zelf maar het is ook hier te koop.

IMG_3934

Piment d’Espelette is de Franse benaming voor peper uit Espelette, een plaatsje in hetZuid-Westen van Frankrijk, vlakbij de Atlantische oceaan. Piment d’espelette wordt beschouwd als lichtpittig en scoort 4.000 op de Scoville-schaal. Dit is te vergelijken met de jalepeño peper.De smaak is richting het zoete, met een mix van rode paprika en rijpe tomaten. Heerlijk aromatisch en een perfecte smaakmaker om in je voorraadkast te hebben. 1

Als experiment heb ik naast de klassieke variant ook nog een flammkuchen gemaakt met ham, Honingtomaten en geitenkaas, verrukkelijk!

Smullen maar.

\Boudewijn

3 gedachten over “Klassieke Flammkuchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *