Mediterraanse lamsbout met tzatziki en pita broodjes

Het is weer de tijd van het jaar, Pasen. Een gezellig lang weekend met familie en vrienden uitgebreid ontbijten of lekker lunchen. Voor de lente en zeker met Pasen denk ik altijd aan lamsvlees. Een ultiem stukje seizoensvlees van een lokale boer.

Daarom vandaag,

Mediterraanse lamsbout met tzatziki en pita broodjes.

Wat heb je nodig:

 • 1 kg Lamsbout (zonder bot)
 • 8 Pita broodjes
 • 200 gram magere kwark
 • halve komkommer
 • bosje verse munt
 • 8 tenen knoflook
 • 2 eetlepels Sri­ra­cha sau­ce hot chil­li
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 2 theelepels Za’atar kruiden (een super smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten, gewoon te koop bij de AH)
 • 1 eetlepel citroensap

Voor de BBQ:

 • Verse houtskool (Black Ranch)
 • Standaard gril rooster
 • Plate setter
 • Lekbakje
 • BBQ tang (hoe kan je zonder!)
 • Kernthermometer
 • Vuurvaste handschoenen

Het vlees heb ik uiteraard weer gehaald bij mijn favoriete slager Slagerij van der Zon in Leiden. Omdat ik graag van echt stoer vlees houd wilde ik eerst graag een stuk lamsbout met bot smaak. Echter de slager gaf mij het advies om toch het bot te verwijderen omdat dat de garing van het vlees makkelijker maakt. Als compromis had hij voor mij het wel mee opgebonden aan het vlees. Zo zie je maar weer houd je slager te vriend, dan denkt hij met je mee in oplossingen.

Voor de marinade doe je de Sri­ra­cha, suiker, zout, peper, komijn, Za’atar citroensao en een handje munt (bewaar een beetje munt voor in de Tatziki) in een vijzel en maak je er een lekker fijn pittige pasta van. Mocht je van meer pit houden kan je meer Sri­ra­cha of minder suiker toevoegen. Smeer met deze pasta de hele bout rondom in. Maak vervolgens 6 kleine inkepingen in de bout en verstop hierin 6 hele tenen knoflook. Toch weer de paas gedachte maar dan anders. Stop hierna de bout in een handige ziplockerzak en laat de marinade een nachtje intrekken.

Haal op de dag dat je gaat grillen het vlees een uurtje van te voeren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Steek vervolgens je BBQ aan voor direct grillen (houdt de plate setter wel bij de hand) en stook hem op tot ~225ºC. Als je BBQ op temperatuur is grill je de bout aan all kanten mooi bruin. Ik koos voor ongeveer 5 minuten per kant. Let wel een beetje op je vlammen dat je vlees niet zwart wordt, pas indien nodig de luchtstroming door je BBQ aan zodat de vlammen doven of kleiner worden.

Nadat alle kanten mooi bruin zijn geworden, haal je het vlees van het vuur en plaats je met behulp van hulp van je handschoen de plate setter. Plaats vervolgens je vlees weer terug en stop een thermometer in het dikste gedeelte van de bout. Ik heb gekozen voor een medium rare lamsbout met een kern temperatuur van 54ºC, dit was perfect. Voor mijn bout duurde dit ongeveer 45 minuten.

In de tussen tijd kan je mooi de Tzatziki klaar maken, deze heeft namelijk ook nog een beetje tijd nodig om op smaak te komen. Doe de magere kwark samen met de olijf olie en een snufje grof zout in een bakje. Roer hier vervolgens de geraspte komkommer, een paar fijn gehakte blaadjes munt en de twee uitgeknepen knoflook tenen door en klaar!

Als je bout kaar is haal je hem van de BBQ en laat je hem nog even 10 minuten rusten in aluminium folie. Serveer je lamsbout in lekker plakken op je pita broodje met wat verse salade, frisse Tzatziki en als je wil nog een beetje Sri­ra­cha voor de pit.

Smullen maar.

\Boudewijn

Eén gedachte over “Mediterraanse lamsbout met tzatziki en pita broodjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *