The Bastard small

Tijdens een recente recepten wedstrijd van The Bastard werd er gestreden om een  kleine maar krachtige kamado, de Bastard small. Met mijn recept voor de Mediteraanse Lamsbout heb ik de wedstrijd gewonnen en ben ik nu de trotse eigenaar van de kleine BBQ.WhatsApp Image 2018-04-24 at 23.03.16.jpeg

In deze blog een korte review van de Bastard Small.

In de doos vind je naast de kamado (uiteraard) ook nog de vuurschaal met de bovenste ring en gietijzeren kolenrooster. Een RVS grilrooster en een onderstel en een gietijzeren margrietschijf. Het in elkaar zetten van de small is een fluitje van een cent, eigenlijk hoeft alleen maar het onderstel in elkaar gezet te worden en de magrietschijf te worden geplaatst en hij is klaar voor gebruik. Loop voor de zekerheid ook ook even alle andere schroeven en bouten na van de kamado want door zijn lange reis kunnen deze een beetje zijn los getrilled.

Inbakken van het keramiek.

Net als bij andere kamado’s is deze gemaakt van keramiek (daar straks meer over) en het keramiek moet je aan de temperatuur laten “wennen”, daarom is het goed de eerste 3 keer niet hoger dan 200°C te gaan, zo voorkom je problemen in de toekomst.

Voor mijn eerste run heb ik de kolen van Black Ranch gebruikt dit is mooi grof houtskool en brandt lang, heet en goed. Voor mijn Bastard medium is het formaat van de kolen nooit een probleem maar voor de small met een gril oppervlakte van 26 cm  moet je niet al te grote brokken gebruiken anders past je rooster niet. Tot nu toe, na ongeveer 5 keer gebruik, is dit ook het enige nadeel wat hij heeft ten opzichte van zijn iets grotere broer.

Hij is ideaal om een paar burgers op te bakken of 6 sateetje op te maken. Maar ook voor de low & slow sessies kan zelfs een heerlijke pulled pork van meer dan een kilo worden gebruikt. Zelfs een frisse Zeeuwse rabarber taart past op de small. Of er ook echt een hele kip op kan zoals The Bastard zegt betwijfel ik maar misschien als ik de bovenste ring van de vuurschaal er uithaal. Dit heb ik ook wel eens gedaan bij de medium toen ik een dubbele Beer can Chicken wilde maken, werkt perfect.

Kortom de Bastard smal is een kleine maar veelzijdige kamado die je makkelijk mee op reis kunt nemen om ook weg van thuis de heerlijkste BBQ gerechten te maken.

Voordelen:

  • Compact en niet te zwaar om mee te nemen
  • Snel op temperatuur
  • Niet veel kolen nodig
  • Een KAMADO voor op reis

Nadelen:

  • Te grote brokken houtskool passen niet
  • Vilt is van iets mindere kwaliteit

Achtergrond van de Keramiek:

Cordierite_structure

Cordieriet keramiek is een keramiek soort wat veel wordt toegepast in materialen die zeer thermische schokbestendig moeten zijn en minimaal uitzetten bij verhitting. Het mineraal cordieriet is een magnesium-aluminium-silicaat met de chemische formule Mg2Al4Si5O18.  Cordierite, is ontdekt in 1813 en vernoemd naar de Franse geoloog Louis Cordier.

Door zijn unieke eigenschappen en het feit dat het in veel verschillende complexe vormen kan worden vervaardigd wordt Cordieriet keramiek veel toegepast in  de industrie. Denk hierbij naast de kamado aan, ondersteuning van verwarmingselementen, refactory van industriële ovens, thermokoppels en als isolator voor elektrische bekabeling.

Kamado 15000 jaar oud

Een BBQ van van keramiek is natuurlijk een uitvinding van de aflopen ~50 jaar maar, ovens van steen of klei worden reeds duizenden jaren gebruikt door mensen om eten in te koken. Kookpotten worden gevonden in elk deel van de wereld en een aantal gedane vondsten dateren van wel 15000 jaar gelden. Er wordt aangenomen dat deze cirkelvormige ovens de oorsprong zijn van de moderne Kamado,

De naam kamado is het Japanse woord voor “fornuis” of “kookbereik”. Het betekent een ‘plaats voor de ketel’. Een verplaatsbare kamado genaamd “mushikamado“, een toestel dat ontworpen is om rijst te stomen en gebruikt door Japanse families voor ceremoniële gelegenheden. De mushikamado was een ronde aarden pot met een afneembaar koepelvormige kleien deksel en is doorgaans te vinden in het zuiden van Japan.

Deze mushikamado kwam na de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht van de Amerikanen. De Amerikanen hebben hebben aangepast zodat met behulp van de luchtstroom  de temperatuur nauwkeurig geregeld kan worden. En zo is onze moderne Kamado BBQ ontstaan, met zijn dikke keramiek, zijn luchtrooster onder, margrietschijf boven op en vilt tussen het deksel voor de beste isolatie.

2 gedachten over “The Bastard small

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *