Zeeuwse Rabarber Taart

De tijd van het jaar is weer aangebroken voor heerlijke rabarber. Op mijn vakantieadres in Zeeland is er een lokale boer, waar je rabarber direct van het land kan kopen. Omdat ik mijn Bastard small mee heb maak ik er een heerlijke taart van.

Rabarber met slagroom

Rabarber

Rabarber is een plant die tegenwoordig wordt gekweekt om zijn eetbare delen. Al meer dan 5000 jaar worden er geneesmiddelen gemaakt uit de wortel van deze plant, oorspronkelijk werd deze plant gevonden op de Aziatische steppen en veel gebruikt in China.

Sennoside
Sena glycosides

Tegenwoordig worden de stoffen uit de rabarber nog steeds gebruikt als sterk laxeermiddel. Rabarber bevat namelijk Sennoside A ook wel bekend als senna glycoside (er zijn verschillende vormen A t/m D) en heeft een zeer krachtige laxerende werking, bij juist gebruik al binnen enkele minuten. Sennoside verlaagt namelijk het AQP3 gehalte, een eiwit dat het vochtgehalte in de ontlasting reguleert. Hierdoor wordt er minder vocht opgenomen en de darm activiteit verhoogd. Rabarber bevat ook een goede hoeveelheid vezels om de regelmaat van de stoelgang te bevorderen. Er zit maar liefst 2,2 gram vezels in 122 gram De groente is verder rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C.rabarber.

Pariëtine
Pariëtine

De stelen van rabarber bevatten de stof pariëtine, dit is een pigment met een oranje gele kleur dat een zeer geneeskrachtige werking heeft. Naast de bescherming tegen UV-B is het ook een effectieve anti-schimmel. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de stof de potentie heeft om de 3de stap in de pentosefosfaatcascade te blokkeren. De pentosefosfaatcascade is weer een onderdeel van de energie huishouding van een cel. Door dit proces op de juiste stap te onderbreken is het mogelijk de kankergroei te remmen. Het is al aangetoond dat in celkweken en in proefdieren, pariëtine in hoge concentraties tumorgroei remt, maar het effect in mensen is nog niet aangetoond.

Oxaalzuur
Oxaalzuur

Omstreeks 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, dat de stelen gegeten kunnen worden en dan het beste in de periode van mei tot en met juli met mei als top maand. Dit omdat rabarber ook oxaalzuur bevat. En naarmate het seizoen vordert de rabarber steeds zuurder wordt, je moet dus steeds meer suiker gebruiken om dit te neutraliseren. Je kan ook calciumcarbonaat (CaCO3) gebruiken om de rabarber minder zuur te maken. De stengels van de rabarberplant bevatten relatief weinig oxaalzuur en kunnen daarom wel gegeten worden in tegenstelling tot de bladeren.

Nu we goed weten wat er in rabarber zit en hoe gezond het voor ons is gaan we er iets lekkers mee maken namelijk:

Zeeuwse Rabarber Taart

Omdat ik voor dit recept mijn Bastard small gebruik wordt het een kleine taart genoeg voor 4-6 personen

Wat heb je nodig:

Voor het deeg

 • 150 gram bloem
 • 50 gram suiker
 • 200 gram roomboter
 • 1 ei
 • snufje zout

Voor de vulling

 • 400 gram (Zeeuwse) rabarber
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel custard poeder
 • 75 gram suiker

Voor de crumble

 • 50 gram bloem
 • 30 gram bruine basterdsuiker
 • 60 gram boter

Voor de BBQ:

 • Verse houtskool (Black Ranch)
 • Standaard gril rooster
 • Plate setter
 • Aluminium bakje van 22 bij 15 cm (of een ander bakvorm die in je BBQ past)

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik op een temperatuur van 170-180ºC. Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed dit tot een soepel deeg. Druk het deeg plat en verpak het in wat plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling klaar door de de rabarber in stukjes van ongeveer 1 cm te snijden , rabarber hoeft niet te worden geschild. Meng de rabarber vervolgens met de suiker, citroensap en de custard.

Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot ongeveer 0.5 cm dikte, bekleed hiermee een beboterde bakvorm. Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg en plaats de vulling. Meng de ingrediënten voor de crumble bij elkaar en wrijf dit samen tot kruimels. Verdeel de kruimels over de vulling. Plaats vervolgens de bakvorm in de warme BBQ. Bak de taart goudbruin af in ongeveer 60 minuten.

Serveer met wat slagroom.

Smullen maar.

\Boudewijn

Eén gedachte over “Zeeuwse Rabarber Taart

 • 18/05/2018 om 06:29
  Permalink

  Blijft een heerlijk woord. Zeker in het Leidsch: rrrrrrrrrrrrabarrrrrrrrrrrberrrrrrrrrrr juh.

  Ik ga het een keertje maken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *