Gerookte zalm tagliatelle met gegrilde paprika en groene asperges

Met al een paar dagen heerlijke buitentemperaturen is het tijd om de BBQ lekker te laten gloeien. Naast al het vleesgeweld op de Kamado is het tijd voor heerlijke vis!

Vis is niet alleen lekker maar ook nog gezond, neem bijvoorbeeld de zalm. Zalm bevat veel gezonde vetten, vitaminen en mineralen en heeft daarom veel goede effecten op je lichaam. Een van die gezonde vetten is Omega 3 vetzuur.

De belangrijkste omega 3-vetzuren voor het (menselijke) lichaam zijn:

 • alfa-linoleenzuur (ook bekend onder de Engelse afkorting ALA van α-Linolenic acid)
 • eicosapentaeenzuur (beter bekend onder de Engelse afkorting EPA van eicosapentaenoic acid)
 • docosahexaeenzuur (beter bekend onder de Engelse afkorting DHA van docosahexaenoic acid)

ALA behoort tot de de zogenoemde Poly Unsaturated Fatty Acids (PUFA) en kan niet door het menselijk lichaam worden opgebouwd en moet dus met de voeding worden opgenomen. De vetzuren EPA & DHA kunnen wel in het lichaam worden opgebouwd. Echter het probleem is dat er te weinig van wordt gemaakt. Dit komt doordat het enzymsysteem dat hiervoor wordt gebruikt, de n-3 omzettingen en de n-6 en n-9 omzettingen moet doen. De affiniteit voor het enzymsysteem neemt af van de n-9, over den-6 naar de n-3.  Kort gezegd betekent dat er een competitie is en dat de samenstelling van de voedingsvetten zal bepalen welke reactieketen de voorkeur krijgt.[1]

 

Uit onderzoek is gebleken <10% van de aangevoerde ALA (linolzuur, a-linoleenzuur)  wordt omgezet in de EPA en DHA.

De opbouw van EPA en DHA is daarom veel minder en daarom dienen ook deze vetzuren in een gezonde voeding te zitten.

 

De meeste vetzuren worden in de natuur gevonden in hogere plantensoorten, algen en fytoplankton. Het vetzuur ALA is ~50% van de  alle vetzuren die zijn te vinden in de chloroplasten, daarmee is ALA het meest voorkomende vetzuur in de natuur. ALA wordt in de voeding veel gevonden in groene groenten. De enige belangrijke voedingsbron van EPA en DHA is visolie, te vinden in vette vis zoals de zalm!

Er zijn vele positieve gezondheidseffecten toegekend aan Omega-3 vetzuren. Hieronder een opsomming:

 • Vetzuren verminderen van hart- en vaatziekten.
 • Vetzuren worden in het lichaam gebruikt om eicosanoïden te produceren. Eicosanoïden zijn hormoonachtige stoffen die het lichaam gebruikt om allerlei lichaamsfuncties te reguleren.
 • Onze hersenen bestaan voor ongeveer 8% uit omega 3-vetzuren. Met name DHA dat wordt ingebouwd in fosfolipidenmembranen en in de myelineschede rondom zenuwcellen. Om deze reden worden omega 3-vetzuren bij diverse psychische aandoeningen ingezet [2][3][4]
 • Omega 3-vetzuren kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen van maculadegeneratie (MD), een oogziekte waardoor je steeds minder gaat zien.[,sup>5]
 • De gunstige effecten van omega 3-vetzuren op reumatoïde artritis zijn in onderzoek aangetoond.

Nu we weten hoe gezond Omega-3 vetzuren zijn is het tijd om met zalm en groene asperges (beide vol met vetzuren) een heerlijke maaltijd te maken.

 

Wat heb je nodig:

 • 600 gram zalm met huid
 • 3 punt paprika’s
 • 300 gram groene asperges
 • 1 flesje kookroom
 • 3 tenen knoflook
 • 1 citroen
 • 1 pak tagiatelle
 • 3 theelepels mazena of bindmiddel
 • 2 glazen droge witte wijn (1 voor in het gerecht en 1 om op te drinken)
 • peper
 • zout

Voor de BBQ:

Voor dit recept heb ik twee BBQ’s gebruikt zodat ik tegelijkertijd de groenten kon grillen en de zalm roken want dit moet beiden op een andere temperatuur. Heb je nu geen twee BBQ’s dan kan je het beste eerst je zalm roken en dan pas je groente grillen want als je het andersom doet blijft je BBQ te heet.

Voor de zalm is het belangerijk dat je de BBQ niet te heet  (< 90°C) opstookt omdat anders de eiwitten uit de zalm worden gedrukt en zullen gaan stollen. Dit gaat ten koste van de smaak en ziet er ook minder lekker uit. Steek daarom de BBQ aan met 1 blokje en plaats na 5 minuten meteen de Plate setter om de temperatuur te regelen. Leg de zalm met de huidzijde op een droog cederhoutenplankje en als de BBQ een temperatuur heeft van ~80°C plaats dan de zalm dan in de BBQ. Gaar vervolgens de zalm tot een kerntemperatuur van ~45°C.

Maak ondertussen de saus door de tenen knoflook licht te bakken in een pan met dikke bodem. Blus dit vervolgens af met de wijn het citroensap en de kookroom. Als dit 5 minuten heeft gekookt

maak je een papje van de maizena om de saus iets te binden. Breng op smaak met peper en zout. Kook vervolgens de tagliatelle volgens de verpakking.

Als de zalm klaar is  haal deze dan van de BBQ en verpak deze in aluminiumfolie indien je hem warm wilt houden. Stook de BBQ vervolgens op naar ~250°C om de groente te grillen. Smeer de asperges en de paprika licht in met olie voor dat ze de BBQ op gaan.

Snijd na het grillen de paprika in kleine stukjes en met de tagliatelle met de saus en de paprika. Serveer dit met de zalm en de  groene asperges.

Smullen maar,

\Boudewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *