De legende van Chimichurri

De legende gaat dat toen de Engelse rond de 18de naar Argentinie kwamen ze graag iets pittigs wilde hebben bij de prachtige stukken vlees die ze daar aten. Dit pittige eten hadden ze eerder gegeten in het pas veroverde India, de Engelse soldaten vroegen daarom aan de Argentijnen “give me curry…give me curry” en zo is chimichurri. En zo bedachten de Argentijnen chimichurri!

Afbeeldingsresultaat voor Jimmy McCurryOf is Chimichurri afkomstig van de naam ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Hij was volgens de legende de eerste die deze heerlijke saus zou hebben bereid. En omdat de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot ‘chimichurri’.

De meest waarschijnlijke is dat het een verbastering is van de Baskische zine tximitxurri (t͡ʃimiˌt͡ʃuri), wat zoveel betekend als “een mengsel van verschillende dingen in geen bepaalde volgorde”. Veel Basken vonden hun nieuwe thuis haven in Argentinie in de 19 eeuw. En namen dit heerlijke mengsel van kruiden mee naar hun nieuwe thuis en vonden dat het perfect paste bij de heerlijke steaks die de gauchos klaar maakte boven hun assodo’s.

Er zijn veel verschillende variaties op Chimichurri maar dit is mijn favoriet gebaseerd op een recept van Herman den Blijker.
Wat heb je nodig:
 • 1 cm Gember
 • 1 eetlepel tijm
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • half bosje peterselie
 • 1 theelepel oregano (mag gedroogd zijn)
 • 3 tenen knoflook
 • 1 theelepel Piment d’Espelette
 • 1 sjalot
 • 1 verse spaanse peper
 • 100 ml olijfolie
 • 2 eetlepels rode wijn azijn
 • zout
 • peper

Het recept kan niet makkelijker. Snijd alle ingrediënten zeer fijn en dan bedoel ik ook echt fijn snijden met de hand en een scherp mes. Mengen de kruiden met de olie en de azijn en breng op smaak met wat peper en zout.

Welkom in de hemel!

\Boudewijn

 

Eén gedachte over “De legende van Chimichurri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *