Nutella Swirl Cheescake

De vrijdagmiddag traditie bij ons op kantoor is helaas geen VrijMiBo, maar Cake van de Week. Omdat veel van mijn collega’s mijn Basterd meer zien als een dure barbecue en niet als een multifunctionele allerkunner voor buiten, heb ik ze eind 2018  laten zien dat je ook de heerlijkste cakes en taarten kan bakken op een Kamado.

Daarom een heerlijk recept voor een Nutella Cheescake met een beetje pit.

Deze keer geen introductie met een wetenschappelijke achtergrond maar wel een tip. Als je jouw kamado als oven wil gebruiken kies dan voor een houtskool die wat minder smaak af geeft. Vaak heb ik de kolen van Black Ranch gebruikt, maar deze geven veel rooksmaak af. Dit komt doordat het Argentijnse hard hout wordt aangestoken en vervolgens wordt afgedekt met zand om het verbrandingsproces te remmen. Zo ontstaan er kolen en geen as.

Image with no description

Omdat het hout zo hard is, wordt het hout zo niet 100% verkoold. Dit heeft tot gevolg dat het hout nog een rooksmaak afgeeft. Soms is dit precies wat je wil, maar tijdens het bakken kan dit een beetje teer-, dieselachtig smaak geven aan je gebak. Niet zo heel erg lekker dus. Daarnaast schijnt dat als het aansteken (tijdens het verkolingsproces) niet lukt er vaak een beetje benzine of kerosine wordt gebruikt om het hout aan te steken. Daarmee worden sommige batches volledig verpest….

Wil je houtskool gebruiken die minder rook afgeven gebruik dan de kolen van Dammers of FireUp. Dit is gemaakt van de zachtere houtsoort Acacia uit Zuid-Afrika. Dit heeft als voordeel dat het snel en fel brand, maar wel iets minder lang. Voor een low en slow pulled pork sessie haal je overigens makkelijk de 11 uur in een kamado. Ook het merk Black Rang heeft houtskool dat minder rook afgeeft en dit is het hardhout uit Cuba: Black Ranch Marabu. Marabu is een boomsoort die op Cuba groeit en daar als een soort onkruid wordt gezien. Deze zakken zijn makkelijk te herkennen aan de blauwe diagonale strepen. Zelf ben ik recent over gestapt op deze kolen en ze werken fantastisch. Onze Noskos heeft hier een mooie review over geschreven.

Voor dit recept heb ik het houtskool van FireUp gebruikt. Mooie grote brokken, van een lichte houtskool soort wat snel brand met met weinig rook.

Wat heb je nodig:

 • 75 gram boter
 • 260 gram Kandijkoeken
 • 800 gram roomkaas
 • 200 gram crème fraîche
 • 200 gram suiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 3 eieren
 • 1 theelepel vanille extract
 • 150 gram Nutella
 • 1 theelepel Piment d’Espelette
 • bakblik dat in de BBQ past

Nutella cheesecake

Voor de BBQ:

 • Verse houtskool die niet veel rook afgeeft ik heb FireUp gebruikt
 • Standaard grillrooster
 • Plate setter

Maak de BBQ klaar voor indirect gebruik op 175ºC. Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Meng de koek en boter en druk aan in het bakblik. Bak 10 minuten de bodem op de BBQ.

Roer de roomkaas en crème fraîche glad en voeg de bloem en de suiker toe. Mix 1 voor 1 de eieren erdoor en het vanille extract. Meng de Piment d’Espelette met de Nutella (de espelette zorgt dat de chocolade smaak langer blijft hangen in je mond) en swirl dit door het roomkaasmengsel. Giet het mengsel in het bakblik en bak voor 30 minuten op 175ºC. Als de taart een mooie licht bruine kleur heeft kan je hem uit de BBQ halen en af laten koelen. Zet hem vervolgens nog een nachtje in de koelkast.

Smullen maar.

\Boudewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *